19.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Δεν έχετε καλή ψυχική διάθεση; Ρυθμίστε την καλή σας ψυχολογία με την διατροφή

Σαμπατακακης Ανδρεαςτου Ανδρέα Σαμπατακάκη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Μπορεί το τι τρώτε να επηρεάσει τη διάθεσή σας; Μπορεί η διατροφή σας να παίζει ρόλο για να μειώσετε το στρες; Πολύ πιθανόν.Πάρτε μια στιγμή για να σκεφτείτε τι τρώτε και πώς θα σας κάνει να αισθάνεστε.

 

Φυσικά τα θρεπτικά συστατικά και τα τρόφιμα είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Και όταν τρώτε μια υγιεινή διατροφή, το σώμα σας θερίζει τα οφέλη.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Εντάξτε στην καθημερινή σας διατροφή τα παρακάτω τρόφιμα και αυξήστε τα επίπεδα της καλής σαυ ψυχολογικής υγείας.

Δημητριακά και όσπρια:

Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες με ευεργετική επίδραση στη διάθεσή μας είναι το ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά, ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, τα όσπρια, καθώς και τα περισσότερα φρούτα.

Βιταμίνη D:

H βιταμίνη D αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη διάθεση . Εκτός από την έκθεση στον ήλιο προσλαμβάνεται και μέσω ζωικών τροφών όπως: Μοσχαρίσιο κρέας, αυγά, ψάρια  όπως σαρδέλα , σολομός, ρέγγα, τόνος που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα.

Ψάρια:

Τα ψάρια  (σολομός, σκουμπρί, γαύρος, τόνος κτλ) που είναι καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων παίζουν σπουδαίο ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία από την οποία εξαρτάται η καλή μας διάθεση. Τα θαλασσινά περιέχουν και αυτά επίσης ω-3 λιπαρά οξέα. Επίσης τα ω-3 μπορούμε να τα βρούμε και σε φυτικές τροφές όπως ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φυστίκια, καρύδια),εμπλουτισμένες μαργαρίνες κ.α.

Συχνά γεύματα για λιγότερο άγχος:

Οι υποθερμιδικές δίαιτες αυξάνουν το άγχος και φέρνουν εκνευρισμό. Καλό θα είναι λοιπόν να τηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα ώστε να μη νιώθετε το αίσθημα της πείνας.

Μαύρη Σοκολάτα και τσάι:

Η σοκολάτα περιέχει διάφορες χημικές ουσίες οι οποίες συμβάλλουν στο αίσθημα χαράς, στη βελτίωση της διάθεσης και έχουν αντικαταθλιπτική δράση (20 γρ ημερησίως). Το τσάι περιέχει δυο ουσίες που τονώνουν τη διάθεση: τη καφεΐνη και τη θειανίνη η οποία βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου χωρίς να προκαλεί  τη νευρικότητα της καφεΐνης.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ